вторник, 13 септември 2016 г.

Избор на топка

            Здравейте! Тази статия е за избора на баскетболна топка. Сега на пазара се предлагат всякакви модели баскетболни топки от известни и не чак толкова марки. Естествено баскетбол може да се играе с всяка една от тях, но при сравнение ще откриете разликата. Повярвайте ми!
Топка на Spalding
            Да започнем с марката. По- нашумели в момента са продуктите на Spalding и Molten. Може да се отбележи, че в NBA играят с топки, производство на първата фирма.  Също така на пазара са и добре познатите ви Adidas и Nike. Всяка от фирмите е добра и има какво да предложи. Лично аз в момента играя с Adidas. Държа да отбележа, че сегашната ми топка замести 4.5 годишна Kappa.
            Когато идете в магазина, подръжте топката и вижте как я усещате в ръката си. Не се страхувайте да попитате дали може да потопате два пъти пробно. Вижте на каква височна отскача топката- нормално това са 120 см, пусната от 180 см., но вижте дали при дълга игра би ви била удобна височината на отскачане. Удобството е преди всичко.
            Вижте за какъв терен е предназначена топката. Има три вида маркировки- Indoor, Outdoor и Indoor/Outdoor.
            Indoor означава, че тази баскетболна топка се използва за игра на закрито в спортни зали. Тези топки са изработени от естествена кожа или от качествена синтетична кожа, като при игра на открито с нея топката бързо се износва. Тези топки са по- скъпи, но определено с тях се играе по- лесно и са по- удобни.
            Ако ще играете на открито ви трябва топка Outdoor. Тези топки са изработени от гума и са по- евтини от други видове топки. Въпреки това са изключително дълготрайни. Поради бавното си износване могат да се ползват години.
            Последният вид топки са Indoor/Outdoor. Подходящи са за игра на открито и закрито. Специалистите препоръчват две отделни топки за навън и вътре, но лично аз предпочитам тези топки. Може би е свързано с факта, че през повечето време играя с такава и вече съм привикнал и ми е доста удобно.

            Не забравяйте да вземете предвид и размера на топките. Повечето прпедлагани продуктити са размер 7- оригиналния размер. Другите размери са 6, 5, и 3. Според възрастта на състезанията се избира с кой размер да се играе. Все пак ако сте по- високи естествено няма да имате проблем да играете и с по- голям размер от този за вашата възраст. Ето размерите:


Няма коментари:

Публикуване на коментар