сряда, 14 септември 2016 г.

Дриблиране и видовете дрибъл

            
Баскетболист дриблира
            Дрибълът е основният начин за предвижване в баскетбола.  Поради тази причина уж лесната дейност трябва да се увършенства и тренира. Важно е да знаш как правилно да движиш топката в ръцете си.
            Когато дриблирате използвайте пръстите си и китката. Важно е да гледате не топката, а опонента си по- възможност в очите. Така може дори да го заблудите, накъде искате да тръгнете (някоя друга статия за това).  Важно е да се научиш да ползваш и двете си ръце. Има много упражнения за това. Дори имам приятел, които се учеше да пише с лява ръка, за да може да я контролира толкова добре, колкото и дясната. Такива крайности чак не са необходими. Най- лесно е да пробвате всичко, което правите с дясната после да го повторите и с лявата.
                                       
            Видове дрибъл:

  •             Контролиран дрибъл- когато защитник те пази, се използва контролиран дрибъл.Стой леко наведен и пресвит. Хубаво е да се сложиш между топката и защитника. Дръж топката ниско до земята,отзад и близо до тялото. С свободната си ръка дръж защитика по- далеч, държейки я изправена или леко свита в лакътя пред теб. Не е позволено да се хваща или изблъсква противника. Запомни да не спираш дрибъла докато не ти се открие възможност за пас или стрелба. Важно е да запомниш това, тъй като веднъж спрян дрибъла не може да се поднови. Важно е да топаш по- ниско до земята. Така противника има по- малко време да отнеме топката и ти я контролираш по- лесно.


  •             Скоростен дрибъл- за да се движиш бързо напред с топката се използва този вид дрибъл. Тук трябва да си бърз и сръчен. Аз лично вече мога да бягам и спринт с топката в ръка. Запомнете да не отдалечавате топката от себе си. Много лесно може да я изпуснете и да се отдалечи в грешната посока. Също е важно да внимавате да не се удари в крака ви, вместо в земята. Ако има свободен съотборник по- близо до коша, който гледа към вас му подайте топката. Много по- бърз е един пас отколкото бягане по- цялото игрище. Така освен всичко друго и съхранявате енергията си за нататък.



Следващият път ще опиша три малко по- сложни дрибъла- Crossover и дрибъл зад гърба и между краката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар